Információk: Számlista:
Cím: M-16

Megjelenés: 2001. október 22.

Producer: Sodom

Hangmérnök: Harris Johns

Kiadó: Steamhammer

Terjeszti: BMG

Formátum: LP – MC – CD

 1. Among The Weirdcong
 2. I Am The War
 3. Napalm In The Morning
 4. Minejumper
 5. Genocide
 6. Little Boy
 7. M-16
 8. Lead Injection
 9. Cannon Fodder
 10. Marines
 11. Surfin Bird

Beszámoló a heavymetal.hu-ról:

Írta: Perkele, Megjelent: www.heavymetal.hu

Több mint húsz évet tudhat már a háta mögött a Sodom. Ennyi idő után nem hogy lassultak volna, de ugyanazzal az intenzitással nyomják, mint a kezdetek kezdetén. Azon kevesek közé tartoznak, akik ilyen hosszú idő elteltével is a tőlük megszokott zenét és minőséget tudják nyújtani (példáként említhetnénk Motörhead-éket vagy az év egyik legjobb albumát megjelentetett Kreator-t). Ezen a lemezen is a jól ismert old-school thrash hallható Sodom-módra.

M-16 a lemez címe, utalva ezzel mindjárt az album témájára is: a vietnami háborúra és annak borzalmaira (az M-16 egy, a vietnami háború során használt lőfegyver a kezdeti problémák kijavítása után kedvelt harci eszközzé vált a katonák kezében.) A Sodom lemezeknek témái között már többször is feltűnt a vietnami háború, emlékezzünk csak a 89-ben megjelent Agent Orange lemezre, illetve a 99-es Code Red-re. Hogy ne csak a filmekből látottak illetve a történelemkönyvekből olvasottak alapján írják meg ezt a lemezt Tom Angelripperék májusban ellátogattak Vietnamba és Thaiföldre, ahol múzeumokat, földalatti bunkereket jártak végig valamint veteránokkal is találkoztak. Az úton szerzett személyes benyomásaik és ezzel kapcsolatos véleményük pedig most itt van az M-16 formájában. A tiszteletadás végső jeleként augusztusban Thaiföldön játszották a lemez-előzetes koncertet.

A számcimek is önmagukért beszélnek: 1. Among the weirdcong, 2. I am the war, 3. Napalm in the morning, 4. Minejumper, 5. Genocide, 6. Little Boy, 7. M-16, 8. Lead injection, 9. Cannon Fodder, 10. Marines, 11. Surfin Bird

Az 50 perces lemez egy percnyi pihenőt nem tart, döngölőn, agresszíven gyűri maga alá a hallgatót az M-16. A Sodom most sem okoz csalódást rajongóinak, ugyanazt a kompromisszum mentes thrasht nyomják, mint a kezdtek óta. Trendek jönnek, mennek, de a Sodom nem változik. Ugyan megöregedtek, kipróbálták magukat egyéb produkciókban (Onkel Tom, Desperados, …), de szerencsére ennek hatása nem érezhető a Sodom zenéjén. Fogós refrének, húzós riffek, nyakszaggató ütemek és Tom megszokott düh fűtötte, nyers hangja – körülbelül így lehetne röviden jellemezni az M-16 vagyis mindaz, amit a Sodom eddig is nyújtott és amit a rajongók továbbra is elvárnak tőlük. Erre legjobb példa az Among the weirdcong, a Minejumper – ez utóbbi véleményem szerint esélyes, hogy ugyanolyan közönség kedvenc lesz, mint az Ausgebombt – vagy akár a címadó M-16. A Napalm in the morning ugyan egy lassabb nóta, de kegyetlenül súlyos és agresszív – valószínűleg ez is népszerű lesz.

Befejezésül pedig, hogy kicsit enyhitsenek a nyomasztó témán, Tom Angelripper-ék eljátszák a Surfin Bird-öt. Hogy mi is ez a szám? Ennek megfejtését ráhagyom a rajongókra. Egy biztos, Tomék agyamentségének nincsenek határai.

perkele – 10/7

Beszámoló a shockmagazin.hu-ról:

http://www.shockmagazin.hu/cd-kritika/sodom-m-16