Információk: Számlista:
Cím: Sodom

Megjelenés: 2006.04.24

Producer: Andy Brings / Sodom

Hangmérnök: Haan Hartmann

Felvételek: Midas Twins

Fotó: Andy Schmidt

Kiadó: Steamhammer

Terjeszti: SPV

Formátum: LP – MC – CD

 1. Blood on Your Lips – Tom Angelripper, Matt Bernemann (4:42)
 2. Wanted Dead – Tom Angelripper, Matt Bernemann (3:57)
 3. Buried in the Justice Ground – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (3:09)
 4. City of God – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (4:36)
 5. Bibles and Guns – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (3:31)
 6. Axis of Evil – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (4:35)
 7. Lords of Depravity – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (2:48)
 8. No Captures – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (4:47)
 9. Lay Down the Law – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (3:56)
 10. Nothing to Regret – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (2:53)
 11. The Enemy Inside – Tom Angelripper, Matt Bernemann Sodom (4:06)
 12. *Japan bónusz szám: Kamikaze Terrorizer

Beszámoló a sodom.hu-ról:

Bizony már 5 év is eltelt a legutóbbi stúdióalbum óta. (2001, M-16) Persze nem mondható, hogy ezalatt az 5 év alatt nem történt volna semmi, hiszen a folyamatos turnézás mellett ekkor jelent meg az első Sodom DVD is, mely maximálisan teljesítette a rajongók elvárásait, akik a célul kitűzött történelmi áttekintést egy rendkívül igényes összeállítású DVD-n vehették kézbe.

A Lords Of Depravity turné után pedig elkezdődtek az új lemez munkálatai, melyről hamar kiderült, hogy saját kiadásban fog napvilágot látni, előre vetítve, hogy Angelripper és immár 10 éve változatlan felállású bandája (Angelripper/Bernemann/Schottkowski), valószínűleg ismét nem köt kompromisszumokat.

A Sodom egyszerű logója mára garancia arra, hogy az album nem igyekszik besorolni az aktuális bandák hangzásvilágába. Nincsenek hülyére effektezett gitárok és MI-6-os helikopter rotorhangját felidéző lábdobok. Felejtsd el a szintetizátort, a vokálokat és ha agresszív női énekhangra vársz, fordíts hátat a Sodomnak…

Ha még ezek után is kiváncsi vagy a zenéjükre, hát kaphatsz egy egyszerű és őszinte thrash albumot. Itt nincs félrebeszélés, csak egyszerű témák és a jól megszokott Tom féle reszelős énekhang vár rád. Néha pár Bernemann gitárszóló is rád találhat. German Thrash Metal. Ez van.

Egyes számokban bizony felsejlenek más zenekarok hatásai, akik szintén a thrash világban tettek maradandót a keverőpultra. Ki-ki (Patkó Béla :)) döntse el maga, hogy ezt a lopás számlájára írja, vagy elfogadja, hogy 2006-ban bizonyos zenei elemeket egyszerűen nem lehet kihagyni egy thrash albumról. Nincs reform és nincs forradalmi hangzás, nincs versengés az Év legáttörőbb zenekara címért, csak megbízható témák és megszokott hangzásvilág. Az van.

Számszerűsítve az anyagot:
Ahhoz, hogy a hanghordozó lemezhez hozzájuthass, előbb távolítsd el az egyszerű fekete tokot a CD-ről, mellyel a kiadó cenzúrája miatt kellett eltakarni az eredeti, túl brutálisra sikerült borítót.(hmm…szerintem egyszerűen csak csúnya a borító…)

Az első szám okozhat némi meglepetést a Sodom rajongók körében, Jeff Watters féle dallamos flamenco-s gitártémával indul a szám, aztán hamar elindul a Blood On Your Lips zakatolása. Ekkor már lehet tudni, hogy nem történt stílusváltás a zenekarnál, és megbízhatóan előkerül a thrash életérzés. Tom agresszíven ordítja arcunkba háborúellenes és politikai kritikáit…Több számot is szentel a háborúnak, mint örök thrash témának (01.-Blood on your Lips, 03.-Buried in the Justice Ground, 08.-No Captures).

Wanted Death
Ez a szám már „speedesebb” lehetőségeket rejt magában. Ez az a hangzás, amit a Sodom évek óta megbízhatóan tálal a rajongóknak, ám ez talán még nekik is meglepően gyorsra sikerült.

Buried In The Justice Ground
Egészen érdekes hangzásvilág, a Sodom-hoz képest dallamos(!) gitárral, a téma természetesen a háború. Az egyik legjobb szám az albumon.

City Of God
Ismét egy remekmű az albumról, melyet Bernemann egészen fantasztikus gitárjátéka tesz teljessé, csakúgy mint a 08.-No Captures-t.

Axis Of Evil
Ez a szám irányítja az albumot az igazi old-school german thrash hangzás világába. A következő számok mind a megszokott ütemben és témákkal kerülnek tálalásra. Természetesen hatalom- és rendszerellenes dalszövegekkel (05.-Bibles and Guns, 07.-Lords of Depravity).

Az anyag meghallgatása után nyilvánvaló, hogy nem a Sodom lesz a 2006-os év meghatározó albuma, de a hardcore Sodom rajongók mindennapjaiba ismét sok szép percet és agresszív hangulatot csempészhet Tom és bandája.

10/8 pont

Beszámoló a shockmagazin.hu-ról:

http://www.shockmagazin.hu/cd-kritika/sodom-sodom